Ragdoll

Det du behöver veta om Ragdoll

Ragdoll är med sin imponerande storlek, plyschlika päls och djupblå ögon mer än bara en kattras; den är en rikig del av familjen. 

Historik

Ragdolls historia är både fascinerande och lite mystisk. Rasen tros ha sitt ursprung i Kalifornien på 1960-talet, när en uppfödare vid namn Ann Baker valde att korsa en vit anglikatt med okända hankatter. Resultatet var en kull med stora, vänliga katter med halvlång päls. Baker blev förtjust i dessa katter och lade grunden för rasen vi idag känner som Ragdoll.

Fysiska egenskaper

Ragdoll är en av de största kattraserna. Fullvuxna hanar kan väga mellan 5 till 9 kg eller mer, medan honor oftast ligger mellan 4 till 7 kg. De har en robust kroppsbyggnad, muskulösa ben och en tjock plyschliknande päls som kommer i olika färger.

Deras päls är silkeslen och kräver inte så mycket underhåll som man kan tro. En borstning i veckan räcker gott för att hålla den fri från tovor. Deras mest framstående drag är deras djupblå mandelformade ögon som kan variera från ljusblå till mörk marinblå.

Temperament

Ragdolls är ofta beskrivna som “hundliknande” på grund av deras sociala och lojala natur. De är kända för att följa sina ägare runt i huset, vilja vara delaktiga i familjeaktiviteter och till och med hälsa på gäster vid dörren. De är lugna, tåliga och extremt tillgivna, vilket gör dem till utmärkta sällskapsdjur för familjer, ensamstående och äldre. En perfekt katt för barnfamiljen.

En unik egenskap hos Ragdolls är deras tendens att bli slappa i kroppen när de lyfts upp och det är denna egenskap som gett dem sitt namn. Denna avslappnade attityd sträcker sig också till deras sociala beteende; de är sällan aggressiva och är kända för att komma överens med andra husdjur, inklusive hundar.

Skötsel och hälsa

Ragdolls har en päls som inte lätt tovar sig trots att den är relativt lång. Dock rekommenderas regelbunden borstning för att hålla pälsen i toppskick och minska hårbollar, minst en gång i veckan. De är generellt sett en välmående och frisk ras, men de drabbas av hypertrofisk kardiomyopati (en hjärtsjukdom) oftar än andra raser. Dock inte ofta ska nämnas. Det är därför extra viktigt att köpa Ragdolls från ansedda uppfödare som testar sina avelsdjur för kända hälsoproblem.

Ragdolls i kulturen

Rasens popularitet har sett en stadig ökning sedan dess införande och Ragdolls har gjort flera framträdanden i reklam och TV-serier. De är älskade för sin skönhet och sitt temperament och många kattentusiaster vittnar om deras närvaro har en nästintill lugnande och terapeutisk inverkan på dem.

Sammanfattning

Ragdollkatten är med sitt lugna temperament och kärleksfulla natur en perfekt katt för barnfamiljen, precis som Norsk skogkatt. Den är lättskött, har en robust kroppsbyggnad och och en mjuk och gosig päls. Då Ragdolls har större benägenhet än många andra katter att drabbas av hjärtproblem är det viktigt att du alltid tecknar en bra försäkring för katten.

Ragdoll katt

Försäkra din Ragdoll

Det är givetvis precis lika viktigt att ha en bra försäkring för en Ragdoll som för alla andra kattraser. Både Lassie och Hedvig har mycket bra försäkringar för dina katter.

Lassie

Max ersättning: 160 000:-
Självrisk (rörlig): 15-25%
Självrisk fast: 0 – 3500:-
Självriskperiod: 365 dgr

Ersättning

upp till 160 000:-

Hedvig kattförsäkring

Hedvig

Max ersättning: 160 000:-
Självrisk (rörlig): 15-25%
Självrisk fast: 0 – 2500:-
Självriskperiod: 365 dgr

Ersättning

upp till 160 000:-

Fem snabba om Ragdoll