Överviktig katt - en guide

Övervikt och fetma hos husdjur har blivit ett växande problem som speglar den ökande incidensen av dessa tillstånd hos människor. Katter är inget undantag, och konsekvenserna av övervikt för en katts hälsa kan vara allvarliga och långvariga. I den här artikeln kommer vi att utforska orsakerna till övervikt hos katter, dess påverkan på hälsan, och viktiga steg som ägare kan ta för att hjälpa sina katter att nå och bibehålla en hälsosam vikt.

Orsaker till övervikt hos katter

Övervikt hos katter orsakas ofta av en obalans mellan kaloriintag och energiförbrukning. Detta kan bero på flera faktorer:

 • För högt kaloriintag: Katter som matas med för mycket mat, eller som får tillgång till mat utan begränsning, kan lätt bli överviktiga.
  Brist på motion: Inomhuskatter är särskilt utsatta eftersom de har färre möjligheter att röra på sig jämfört med katter som har tillgång till utomhusmiljö.
 • Sterilisering/kastrering: Dessa procedurer kan leda till en minskning av metabolismen och en ökning av matintaget, vilket kan resultera i viktökning.
 • Ålder: Äldre katter är mindre aktiva och har en långsammare metabolism, vilket gör dem mer benägna att gå upp i vikt.
 • Gener: Vissa raser har en högre risk för övervikt.

Hälsorisker med övervikt

Övervikt hos katter är inte bara en fråga om utseende; det är en allvarlig hälsorisk. Det kan leda till en rad problem som:

 • Diabetes: Precis som hos människor kan övervikt leda till insulinresistens och typ 2-diabetes.
 • Ledd- och rörelseproblem: Extra vikt sätter extra belastning på leder och kan orsaka artrit och andra rörelserelaterade sjukdomar.
 • Leversjukdom: Fetma kan resultera i en ansamling av fett i levern, vilket kan leda till leversvikt.
 • Hudsjukdomar: Överviktiga katter kan ha svårt att nå alla delar av sin kropp, vilket kan leda till hudproblem på grund av bristande hygien.
 • Andningsproblem: Överflödigt kroppsfett kan lägga tryck på diafragman och försvåra andningen.

Att väga din katt

Det första steget i att hantera övervikt hos katter är att fastställa om din katt verkligen är överviktig. Detta kan göras genom att väga katten och jämföra dess vikt med rekommenderade intervall för dess ras och storlek. Ett annat sätt är att bedöma kroppssammansättningen genom att känna på kattens revben och titta på dess midja.

Skapar du en viktminskningsplan för överviktig katt

När det har konstaterats att en katt är överviktig, är nästa steg att skapa en viktminskningsplan. Denna plan bör innefatta:

 • Prata med en veterinär: För att utesluta medicinska orsaker till viktökningen och få hjälp med att utforma en säker viktminskningsplan.
 • Anpassning av kosten: Att minska kaloriintaget genom att ge specialiserat foder för viktminskning eller minska portionerna av vanligt foder.
 • Ökning av fysisk aktivitet: Att uppmuntra till lek och motion kan hjälpa till att öka energiförbrukningen.

Se till att ha en bra försäkring till din katt

Med rätt försäkring skapar du en trygghet både för dig själv och din katt. Välj med omsorg och den som passar både din plånbok men framför allt din katt bäst. Nedan listar vi tre av de bästa kattförsäkringarna på marknaden.

Lassie

Max ersättning: 160 000:-
Självrisk (rörlig): 15-25%
Självrisk fast: 0 – 3500:-
Självriskperiod: 365 dgr

Ersättning

upp till 160 000:-

Hedvig kattförsäkring

Hedvig

Max ersättning: 160 000:-
Självrisk (rörlig): 15-25%
Självrisk fast: 0 – 2500:-
Självriskperiod: 365 dgr

Ersättning

upp till 160 000:-

ICA kattförsäkring

ICA Försäkring

Max ersättning: 60 000:-
Självrisk (rörlig): 15-25%
Självrisk fast: 2000 – 3000:-
Självriskperiod: 130 dgr

Ersättning

upp till 160 000:-

Överviktig katt - tjock katt

10 vanliga frågor om överviktig katt

1. Vad orsakar övervikt hos katter?
Orsakerna till övervikt hos katter kan inkludera allt från övermatning, brist på motion, kattens genetik till underliggande hälsoproblem som hypotyreos.

2. Hur vet jag om min katt är överviktig?
En katt anses vara överviktig när den väger 20% mer än sin idealvikt. Tecken inkluderar svårigheter att känna revbenen, lite eller ingen midja, samt en rundad buk.

3. Varför är övervikt dåligt för min katt?
Övervikt kan leda till en rad hälsoproblem som diabetes, leversjukdom, ledproblem, hjärt- och andningsproblem, samt minskad livslängd.

4. Hur kan jag hjälpa min katt att gå ner i vikt?
En kombination av kostförändringar, ökad fysisk aktivitet och regelbundna veterinärbesök för att övervaka framsteg är de bästa sätten att hjälpa din katt att gå ner i vikt.

5. Kan jag bara ge min katt mindre mat för att den ska gå ner i vikt?
Att plötsligt minska matintaget kan vara farligt för katter och kan leda till leverproblem som fettlever. Prata alltid med en veterinär innan du gör några drastiska förändringar i din katts diet.

6. Vilken typ av mat är bäst för en överviktig katt?
Foder som är speciellt utformat för viktminskning är ofta det bästa alternativet. Dessa foder har lägre kaloriinnehåll men är samtidigt näringsrika.

7. Hur mycket motion behöver en överviktig katt?
Den mängd motion en katt behöver kan variera beroende på dess ålder och hälsa, men en bra utgångspunkt är två 15-minuters lekpass per dag.

8. Hur snabbt ska min katt gå ner i vikt?
En säker viktnedgång ligger på cirka 1-2% av kroppsvikten per vecka. Snabbare viktnedgång kan vara skadlig.

9. Ska jag oroa mig för jojo-effekten med min katt?
Jojo-effekten kan vara ett problem även för katter. Att gradvis ändra din katts diet och livsstil kan hjälpa till att förhindra plötsliga viktökningar efter viktminskning.

10. Behöver min katt speciella kosttillskott under sin diet?
I de flesta fall behöver inte katter kosttillskott om de äter ett välbalanserat kommersiellt foder. Dock kan din veterinär rekommendera tillskott beroende på din katts specifika näringsbehov.

Kom ihåg att varje katt är unik, och det är bäst att arbeta nära med en veterinär för att utforma en anpassad viktminskningsplan som är säker och effektiv för just din