Norsk skogkatt

Det du behöver veta om Norsk skogkatt

Ursprung

Norsk Skogkatt, även känt som “Skogis”, har en fascinerande historia som går tillbaka flera århundraden. Legenden säger att dessa katter var Vikingarnas följeslagare, inte bara som sällskap, men också för att hålla skeppen fria från skadedjur. Fossila fynd och historiska dokument visar att katter som liknar Skogis fanns i Norden långt innan vikingatiden. Det finns teorier som föreslår att Skogkatter kan ha kommit till Skandinavien med handelsmän eller sjöfarare från andra delar av Europa.

Fysiska Egenskaper

Norska Skogkatter är majestätiska djur med en robust och kraftfull kroppsbyggnad. Deras tjocka, vattenavvisande päls gör dem idealiska för det kalla nordiska klimatet. Denna päls kan variera i färg och mönster, som svart, vit, röd, gräddvit och många fler. Deras buskiga svans, ofta lika lång som kroppen, hjälper dem att hålla sig varma under kalla vinternätter. Tofsarna på öronen ger dem ett distinkt utseende och fungerar också som en skyddande funktion mot snö och is.

Temperament

Även om de kan se vilda ut har Norska Skogkatter ett stort hjärta och de är kända för sitt lugna och balanserade temperament. Dessa katter är mycket familjevänliga och trivs i sällskap av både vuxna och barn. De är också kända för att komma bra överens med andra husdjur. Lekfulla och nyfikna av naturen älskar norsk skogkatt att utforska sin omgivning och klättra på träd eller höga platser.

Skötsel och Hälsa

Trots sin tjocka päls, är Norska skogkatter förvånansvärt lätta att ta hand om. Regelbunden borstning, särskilt under fällningssäsongen hjälper till att hålla pälsen i toppskick. Det är viktigt att ge dem en balanserad kost eftersom de är aktiva katter med högt energibehov. Med rätt skötsel och uppmärksamhet på eventuella hälsoproblem, som höftdysplasi eller tandproblem, kan en Norsk Skogkatt leva ett långt och hälsosamt liv.

Popularitet

Intresset för Norska Skogkatter har ökat stadigt under de senaste årtiondena. I Sverige, liksom i många andra länder, har rasen blivit en favorit inte bara bland husdjursägare utan också inom kattutställningsvärlden. Deras unika utseende kombinerat med deras charmiga personlighet gör dem till en ständig publikfavorit.

 

Hur länge lever en Norsk skogkatt?

En norsk skogkatt lever normalt sett i cirka 16 år men det beror givetvis på genetiska förutsättningar, att den håller sig frisk samt många gånger att den har en bra och tillräcklig försäkring.

Norsk skogkatt

Försäkra Norsk skogkatt

Det är givetvis precis lika viktigt att ha en bra försäkring för en Norsk skogkatt som för alla andra kattraser. Både Lassie och Hedvig har mycket bra försäkringar för dina katter.

Lassie

Max ersättning: 160 000:-
Självrisk (rörlig): 15-25%
Självrisk fast: 0 – 3500:-
Självriskperiod: 365 dgr

Ersättning

upp till 160 000:-

Hedvig kattförsäkring

Hedvig

Max ersättning: 160 000:-
Självrisk (rörlig): 15-25%
Självrisk fast: 0 – 2500:-
Självriskperiod: 365 dgr

Ersättning

upp till 160 000:-

Fem snabba om Norsk skogkatt