Birma

Allt du behöver veta om Birma

Birma är en av de mest älskade och eftertraktade kattraserna i världen. Med sina vackra och fascinerande blå ögon och silkeslena päls har Birma-katten förtrollat kattälskare i decennier.

Historia och ursprung

Birmas historia är lika fascinerande som rasen själv. En populär legend berättar om ett tempel i Burma där en vit katt vid namn Sinh vaktade en gyllene staty av gudinnan Tsun-Kyan-Kse. När prästen dödades av rövare, sägs det att Sinh la sig på prästen och mirakulöst förvandlades till en gyllene katt med blå ögon, liknande gudinnans staty.

Även om denna legend är fängslande, härstammar rasen troligen från korsningar mellan siamesiska katter och persiska katter i början av 1900-talet i Frankrike.

Fysiska egenskaper

Birman skiljer sig från andra raser genom sin medelstora, välbyggda kroppsbyggnad. Den har en rundad skalle, små, rundade öron och stora, djupt blå samt ovala väldigt vackra ögon.

Pälsen är medium till lång, silkeslen och har inte någon så kallad underull, vilket gör den mindre benägen att tova sig. Birmor är kända för sitt “maskerade” mönster, där öron, ansikte, tassar och svans är mörkare än kroppen.

Temperament

Birmor är ofta beskrivna som “hundlika” precis som exempelvis den sibiriska katten och det beror på deras lojala och tillgivna natur. De är väldigt sociala och vill vara med där det händer och helst i sällskap av familjen. De är lekfulla. nyfikna och oftast barnvänliga vilket gör dem till en mycket fin katt för barnfamiljen.

Trots sin lekfulla natur är Birmor också mycket avslappnade och lugna. De trivs med att sitta i knät eller ligga bredvid sin ägare, och de är kända för att “prata” med en mjuk och melodisk röst.

Skötsel och hälsa

Trots sin långa päls är Birma förvånansvärt lättskött. Eftersom de inte har någon underull, är de mindre benägna att tova sig än andra långhåriga raser. En veckovis borstning brukar räcka för att hålla pälsen i toppskick.

Birmor är generellt en hälsosam ras, men de kan vara benägna för vissa genetiska sjukdomar, som hypertrofisk kardiomyopati – hjärtproblem. Regelbundna veterinärbesök rekommenderas av denna anledning men det finns ingen anledning till generell oro.

Birma i kattutställningar

Med sitt vackra utseende och charmiga temperament är det ingen överraskning att Birma har blivit en favorit på kattutställningar. Rasen har vunnit otaliga priser och erkännanden genom åren och fortsätter att vara en av de mest populära raserna på utställningar.

Sammanfattning

Birma är inte endast ett väldigt vackert djur utan även ett underbart sällskapsdjur med ett hjärta av guld. För dem som söker en katt som är både lekfull och kärleksfull är Birma det perfekta valet.

Birma katt - allt du behöver veta

Försäkra dina Birma

Det är givetvis precis lika viktigt att ha en bra försäkring för en Birma som för alla andra kattraser. Både Lassie och Hedvig har mycket bra försäkringar för dina katter.

Lassie

Max ersättning: 160 000:-
Självrisk (rörlig): 15-25%
Självrisk fast: 0 – 3500:-
Självriskperiod: 365 dgr

Ersättning

upp till 160 000:-

Hedvig kattförsäkring

Hedvig

Max ersättning: 160 000:-
Självrisk (rörlig): 15-25%
Självrisk fast: 0 – 2500:-
Självriskperiod: 365 dgr

Ersättning

upp till 160 000:-

6 snabba om Birma